Binlerce sürücü plakalar nedeniyle muayeneden geri dönüyor
Plakalara düzenleme getirildi, binlerce sürücü testten geçemedi
Araç plakalarında son yıllarda ortaya çıkan silik yazılar, plaka harflerine vida atılması gibi sorunların ardından muayenenin standartları değişirken, plakalarda yazı, siliklik bulunanlar muayeneden geçemiyor. Bu konuda mağduriyetler yaşanırken, oda temsilcilerinde de, "Araç muayenesine girmeden önce kusurlu olan plakaları yenileyin" uyarısı geldi.
Araç muayenelerini gerçekleştiren TÜVTÜRK, geçen sene temmuz ayında yaptığı düzenlemede değişikliğe giderek, araç plakalarında vida, silik yazılar gibi nedenleri ağır kusura ekledi. Plakaların bu tür durumlarda ağır kusura alınmasıyla araçlar muayeneden geçemezken, bu durumu bilmeyen sürücülerin ise mağduriyetleri arttı.

SALİH YİYİTALP “BU FIRSATI KAÇIRMAYIN”

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp, vatandaşları araç muayenesine girmeden önce kusurlu olan plakaları yenilemeleri konusunda uyardı. Yiyitalp, araç plakalarına ilişkin yeniden düzenlenen kusur tablosunun geçen sene temmuz ayından itibaren uygulandığına hatırlatarak, plakalarda vida bulunması, yazıların silik, bold veya italik şeklinde olmasının ağır kusurlu sayıldığını kaydetti. Yiyitalp, "Yeni düzenleme ile araçların üzerindeki plakaların deliksiz, vidasız olması gerekiyor. Vatandaşlarımız vida deliği olan plakaları silikon, beyaz bant veya elle boyayarak araç muayenesinden geçeceğini düşünerek TÜVTÜRK muayene istasyonlarından geçemiyorlar. Plakası kusurlu olan vatandaşlar muayeneden geçemeyince, muayene istasyonları yetkilileri araç sahiplerini şoförler odalarına göndermektedir. Araç sahipleri şoförler odasına gelip aynı gün için de plakalarını yenilenmesine rağmen o gün içinde tekrar bazen muayeneye girememektedir. Bu nedenle vatandaşlar mağdur oluyor" dedi.
Başkan Salih Yiyitalp, muayene öncesi trafik tescil şubelerine başvurmaları gerektiğini, buradan aldıkları belgelerle de şoförler odasından yeni plakalarını aynı gün içinde alabileceklerini de sözlerine ekledi.
Habertürk

2018 MTV (Motorlu taşıtlar vergisi) geçtiğimiz günlerde yeniden belirlenmişti. Yeni araç vergilerine ilişkin tasarı plan ve bütçe komisyonunda kabul edildi. Buna göre 2018 yılında en düşük araç vergisi 743 lira olurken 1300 cc üzerindeki otomobillerde vergi oranı daha yüksek tutuldu. İşte 2018 yılı Motorlu Taşıtlar vergisi listesi.

2018 yılı Motorlu Taşıtlar vergileri Meclis'ten geçen tasarıyla kesinleşti. 2018 yılı MTV araç vergileri 1300 motora kadar olanlar için yüzde 15 zamlanırken üstündeki araçlarda ise yüzde 25 zam gördü. Tasarıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklendi. Bu araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı ise 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.

Buna göre, MTV 1300 cc ve aşağısı araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda 817 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda 892 lira olarak uygulanacak.

MTV, 1300 cc-1600 cc arası araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) bin 294 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda bin 423 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda bin 553 lira olacak.

MTV, 1601 cc-1800 cc arası araçlar için, fiyatı 100 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 2 bin 512 lira, fiyatı 100 bini aşanlarda 2 bin 741 lira; 1801 cc-2000 cc arası araçlar için fiyatı 100 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 3 bin 957 lira, fiyatı 100 bini aşanlarda 4 bin 317 lira; 2001 cc-2500 cc arası araçlar için fiyatı 125 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 5 bin 936 lira, fiyatı 125 bini aşanlarda 6 bin 476 lira olarak uygulanacak.

MTV, 4001 cc ve yukarısı araçlar için, fiyatı 475 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 32 bin 431 lira, fiyatı 475 bini aşanlarda 35 bin 379 lira olacak.

YENİ KABUL EDİLEN TORBA YASA İLE BERABER 2018 YILI MTV VERGİLERİ ;

Motorlu Taşıt Vergileri bin 300 ve altı araçlar için yüzde 15, diğer araçlarda ise değerleri üzerinden yüzde 10 arttırılacak.

31 ARALIK 2017'DEN ÖNCE TESCİL EDİLEN ARAÇLAR NE KADAR VERGİ ÖDEYECEK?

31 Aralık 2017 tarihinden önce kayıt ve tescil edilen araçlar için 1 Ocak 2018'den itibaren uygulanacak MTV, 1300 cc ve aşağısı araçlar (1-3 yaş) için 743 lira, 1301 cc-1600 cc arası araçlarda bin 294 lira, 1601 cc-1800 cc arası araçlarda 2 bin 284 lira, 1801 cc-2000 cc arası araçlarda 3 bin 598 lira, 4001 cc ve yukarısı araçlarda 29 bin 483 lira olacak.

2018 MTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MTV hesaplama işlemleri yaparken, araç yaşı, araç modeli, araç silindir hacmi ve araç tip bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgiler ışığında ilk 6 ayda ve ikinci 6 ayda ödenecek tutar bilgisine ulaşabilirsiniz.

2018 MTV HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN

Cem Radış/İHA

Oda Başkanları Serdar Berk ile Salih Yiyitalp, esnafın vize, adres değişikliği ve yeni kayıt gibi işlemleri için ilçe dışına giderek zaman kayıplarının önüne geçtiklerini, her zaman esnafların yanında olduklarını söylediler.

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Şoförler odasına kayıtlı üyelerin esnaf sicil vizesi geçen, sicil kaydı, sicilde adres değişikliği, meslek değişikliği, unvan değişikliği ve sicil kayıt sildirme işlemleri Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odasında İzmir Esnaf Sicil Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirildi. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk; "İzmir Esnaf Sicil Müdürlüğünden gelen sicil memuru odamız hizmet binasında esnafımıza sicil işlemleri için Her ayın ikinci haftanın Çarşamba günlerinde Odamızda gerçekleştiriliyor. Odamızda gerçekleştirmiş olduğumuz bu hizmet sayesinde esnafımızın vize adres değişikliği yeni kayıt gibi işlemler için ilçe dışına giderek zaman kaybının önüne geçtik" dedi.

Aliağa Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp ise Şoför ve Esnaf Odası olarak belirli periyotlarla sicil kayıt işleri için tekrarlanacağını ve yükü ağır olan esnafımızın yükünün hafifletilmesi için odalar olarak ellerinden ne geliyorsa yapmaya gayret edeceklerini belirtti.

Odaların yapmış olduğu hizmetten memnuniyet duyan ve sicil kayıt yenileme işlemlerini yaptıran Esnaf Ahmet Haşhaş ile Şoför Esnafı Abdullah Aktoprak, daha önceleri ilçe dışında başka yerlere giderek sicil işlerini yaptırmak için çok zaman harcadıklarını ilk kez bu uygulamanın Aliağa’da gerçekleştiğini, ayaklarına kadar gelen bu hizmetin memnuniyet verici olduğunu belirtirlerken, bu yapılan hizmetten dolayı da emeği geçenlere teşekkür ettiler.

<< Başlangıç < Önceki 1 3 4 5 6 7 8 9 10 > Son >>